Kafijas gatavošanas pamatprincipi

Neliela pamācība kafijas pagatavošanai ar jebkuru no receptēm
Raimond
Virsgrauzdētājs un kafijas profesors
Otrdiena, 21. jūlijs

Izlasiet šo nelielo pamācību, pirms kafijas pagatavošanas ar jebkuru no receptēm. Tā sniegs jums priekšstatu un izpratni par būtiskākajiem kafijas pagatavošanas aspektiem.

Kafijas pupiņas vienmēr nepieciešams samalt tieši pirms kafijas pagatavošanas! Tādējādi jūs saglabāsiet aromātu kafijas krūzītē, nevis izkliedēsiet to virtuvē. Malta kafija ātri zaudē savu aromātu, jo tas izgaro no samaltajām kafijas pupiņu čaulām. Iegādāties maltu kafiju nozīmē iegādāties nedzīvu kafiju.

Atļaujieties nopirkt kvalitatīvas kafijas dzirnaviņas, lai varētu pielāgot maluma pakāpi kafijas pagatavošanas tehnikai un metodei. Kafijas dzirnaviņas “Straume” vai līdzīga veida dzirnaviņas nav uzskatāmas par kafijas dzirnaviņām, kaut arī mūsu vecāki tās izmantoja šim mērķim. Šāda veida kafijas dzirnaviņas rada ļoti nevienmērīgu malumu, kas vienlaicīgi gan pasliktinās jūsu kafijas garšu, gan pārgatavos to. Maltu kafiju ieteicams iegādāties, ja izmantojat konkrētu kafijas gatavošanas metodi.

Kafijas pupiņu malšanas process ir viens no svarīgākajiem soļiem, ja ne pats svarīgākais solis, kafijas pagatavošanā. Tas nosaka to, kā galu galā garšos jūsu kafija.

Vienmēr izmantojiet filtrētu un tīru ūdeni. Ūdens pH līmenis, cietības pakāpe un tīrība ir ļoti  svarīgi nosacījumi kafijas pagatavošanai. Gatavā kafijā ir 95–98,5 % ūdens. Tāpēc, ja izmantosiet sliktas kvalitātes un smakojošu ūdeni tās pagatavošanai, dzērienam būs gan slikta smarža, gan garša. pH līmenim jābūt neitrālam — pH 7 (6,5–7,5). Ja pH līmenis būs pārāk zems, jūsu kafija būs nepatīkami skāba. Ja pH līmenis būs pārāk augsts, tas radīs kafijas “pārgatavošanos”. Kafijas garšai trūks salduma un skābuma, turklāt tā kļūs rūgta, ar neizteiktu aromātu. Ūdens cietības pakāpi vēlams nodrošināt 5 grādu apmērā saskaņā ar vācu ūdens cietības mērīšanas sistēmu. Ja ūdens cietības pakāpe būs pārāk augsta, tas arī “pārgatavos” kafiju, tādējādi radot nesabalansētu kafijas struktūru un skābumu, ar neizteiktu aromātu un sīvu garšu. Ja ūdens cietības pakāpe būs pārāk zema, netiks nodrošināta pilnvērtīga kafijas gatavošanās, un tās garša nebūs pietiekami spēcīga.

Vienmēr izmantojiet pareizas temperatūras ūdeni! Par atbilstošu ūdens temperatūru kafijas pagatavošanai uzskata 90–95 °C. Ja ūdens būs pārāk karsts, tas sadedzinās un “pārgatavos” pupiņu malumu, piešķirot kafijai rūgtu garšu. Savukārt, ja ūdens būs pārāk auksts, tas nenodrošinās pietiekamu kafijas pagatavošanos, tāpēc dzērienam būs vāja garša.

Kafijas automātiem vienmēr jābūt tīriem! Kafijas eļļa, kas saglabājas uz ierīces virsmas, sasmok pāris stundu laikā. Tas radīs attiecīgu garšu katrā nākamajā kafijas krūzītē. Ja vēlaties baudīt labi sabalansētu un garšīgu kafiju, vienmēr gādājiet par ierīces tīrību.

Vienmēr noskalojiet papīra filtrus! Tādējādi jūs atbrīvosieties no papīra putekļiem un daļiņām, kas ietekmē kafijas garšu.